Oproep aan slachtoffers van mensensmokkel uit Hoorn van Afrika

Bent u tussen 2016 en 2024 gevlucht uit de Hoorn van Afrika en heeft u via Soedan en Libië de reis naar Europa gemaakt? Én bent u tijdens die reis slachtoffer of getuige geweest van mensensmokkel, afpersing en/of (seksueel) geweld?  Dan komt de Koninklijke Marechaussee (KMar) graag met u in contact.  

ንትግርኛ ኣብ`ዚ ጠውቕ
For English, click here.

Zaakdetails
Plaats delict: Sudan en/of Libië
Datum van delict: tussen 2016 en 2024

Contactgegevens
WhatsApp, Viber of IMO: +31 6 575 70 711
E-mail: contactus@mindef.nl

Hier vindt u het verhaal van een getuige die uit Eritrea vluchtte en contact heeft gehad met rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee. Hij vertelt hoe dat contact verliep en waarom het belangrijk is om te getuigen.

Criminele netwerken rondom mensensmokkel

De KMar doet onderzoek naar criminele netwerken rondom mensensmokkel via de zogenaamde Centraal Mediterrane Route (CMR) naar Europa. Dat is de route die bijvoorbeeld bereisd wordt door mensen die uit Eritrea vluchten.  Uit diverse bronnen blijkt dat er nog altijd veel geweld plaatsvindt tegen migranten die onderweg zijn naar Europa, met name in Soedan en Libië. In deze landen worden duizenden mensen opgesloten in kampen. Ze mogen pas verder reizen als familieleden flink betalen. Niet zelden vindt hierbij grof geweld plaats.

Nieuw strafrechtelijk onderzoek

Eerder werden al verdachten binnen een crimineel netwerk rondom mensensmokkel via de CMR door de KMar geïdentificeerd en aangehouden. Een nieuw strafrechtelijk onderzoek van de KMar richt zich op andere netwerken op deze migratieroute, zodat meer daders kunnen worden berecht. Verklaringen van slachtoffers en getuigen zijn erg belangrijk voor het onderzoek.

Speciaal telefoonnummer

Bent of kent u iemand die slachtoffer of getuige is geweest van mensensmokkel tussen 2016 en 2024 op de genoemde route?  U kunt in uw eigen taal een bericht sturen via een van onderstaande opties. Na ontvangst van uw bericht neemt iemand van het onderzoeksteam contact met u op. Ook als u nog niet zeker weet of u wilt getuigen en eerst een vrijblijvend gesprek wilt, kunt u in uw eigen taal een bericht sturen om uw vragen te stellen en uw twijfels te bespreken. Onder voorwaarden is het mogelijk om anoniem te getuigen.

WhatsApp, Viber of IMO: +31 6 575 70 711
Mail: contactus@mindef.nl

Beschikt u over foto- of videomateriaal dat relevant kan zijn voor het onderzoek, meld dat dan alstublieft op een van de genoemde manieren. U kunt een uploadlink krijgen om uw beelden veilig op te sturen.